HEPSİTATİL İLE GEZİYORUM ADIYAMAN


Nemrut’un Gizemli Şehri Adıyaman’da Gezilecek Yerler


Hala gizemini koruyan, efsanelere ilham kaynağı, Orta Fırat’ta olan Adıyaman, bir çok önemli tarihi eserleriyle meşhurlaşmış önemli bir şehirimizdir. 

 Adıyaman aynı zamanda meşhur ‘çiğ köfte’nin çıkış merkezi olarak bilinir ve gastronomi alanında bir çok yemeğiyle kültürümüzü zenginleştirmiştir. 

 Hadi hep birlikte HepsiTatil ile Adıyaman’da kısa bir tura çıkalım. Adıyaman’da gezilecek 5 yer;


NEMRUT DAĞI

 1987 Yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Nemrut Dağı, Adıyaman’da Kahta ilçesine bağlı 2150 metre yüksekliğinde bulunan Adıyaman’ın en gizemli yeridir. Anıtsal heykellerle çevrili bu yer Nemrut Kral’ının efsanesi ile gizemli bir hal alarak ziyaretçilerine eşsiz bir tecrübe yaşatmaktadır.


 ARSAMELA ÖREN YERİ

 158 metre derinlere inen tünelleri, hala ayakta kalmış heykelleri ve bir çok tarihi yapısı ile gören herkesi şaşkına çeviren Arsamela Ören Yeri, Kommagenelere ev sahipliği yapmış tarihi bir yerdir. En büyük Grekçe yazılmış kitabeye sahip bu yer, Adıyaman’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gerekilen bir noktadır.


YENİ KALE

 Yolları suya çıkan yer olarak bilinen bu yer, Hititlerden bizlere kadar korunmuş ve restore edilmiş içerisinde hala çarşı, cami, zindan ve suyolları gibi bir çok mimari eserin izlerini taşımaktadır. 350 metre yükseklikte bir kaya parçasının üstüne kurulmuş bu kale ziyaretçilerine deneyim dolu bir yürüyüş zevki sunmaktadır.


 CENDERE KÖPRÜSÜ

 92 taş sütunun üst üste konulması ile inşa edilmiş eski adı ile Chabinas olarak bilinen Cendere Köprüsü, Severus’un ailesine hediyesi olarak günümüze kadar gelmiş tarihi yapıdır. Köprünün hikayesi, üzerinde bulunan sütunlarda ziyaretçilerini beklemektedir.


 HAYDARAN KAYA MEZARLARI

 Güneş Tanrısı Hellias ile Kral Antiochos’un tokalaşmasının ölümsüzleştirildiği, tarihin önemli simgelerinden birine ev sahipliği yapan bu yer büyük kaya parçalarının oyulması ile inşa edilmiştir.